20 lat Wywroty

A ja tam lubię placki :)

Cześ
Cześ 24 kwietnia 2008, 20:59
Placuuuszki niam! Najlepsze te ziemniaczane! I jeszcze z keczupem! mmmm!
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 25 czerwca 2008, 17:29
A gołąbki japońskie/szwajcarskie (słyszałem dwie wersje tej samej potrawy)? Co prawda nie dorównują polskim, ale... smakowite!
justynia15
justynia15 20 lipca 2008, 04:32
ja lubie shusi,placki,pirogi i nalesniki ze smietana,spagetti
Stacey
Stacey 5 września 2008, 21:09
a ja lubie nalesniki z bialym serem i z dzemem na raz ;) ojaaa... ;)
Natalia 15 pazdziernika 2008, 17:07
oooj naleśniczki to jest to :))) Z białym serem, i sosikiem takim fajnym co robi tylko jedna osoba na świecie :))) wszystkie placuszki, klopsiki - byle na słodko - pyyyycha!!! :))) ps. odzywajcie się!! może macie jakieś fajne przepisy?? :)))
effathaa
effathaa 26 września 2009, 22:44
z typu placków to ja lubię omlety z cynamonem.
a tak w ogóle, to zupa z awokado smaczna jest.:D
["opowiedz mi o smaku chleba razowego z pastą awokado... "<muza>]
ziemko 30 grudnia 2009, 23:35
Omlet z szynką i żółtym serem i parę innych. czasami opisuję to u siebie tuxvoytec.cal.pl
Matkovsky
Matkovsky 15 listopada 2011, 09:43
a ja zjadłam zapiekanke i mi niedobrze
byk123
byk123 18 lipca 2014, 14:15
Składniki:

• 200 g purée z upieczonej dyni*
• 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
• 2 jajka
• 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
• 2 - 3 łyżki cukru
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• mała szczypta soli



Dodatki: np. cukier puder, cynamon, powidła morelowe lub śliwkowe





Przygotowanie:
W misce wymieszać purée z dyni z jogurtem naturalnym (nie musimy dodawać jogurtu jeśli puree z dyni było rzadkie, wodniste). Następnie krótko zmiksować lub wymieszać z jajkami oraz 2 łyżkami oleju, dodać cukier oraz mąkę uprzednio przesianą i dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko krótko zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Składniki można też mieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i posmarować ją olejem. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.
Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Placki można posypać cukrem pudrem, cynamonem, podawać z powidłami morelowymi lub śliwkowymi.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać na forum
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło